Kilpailuta sähköliittymä muutamassa minuutissa

Vertaa sähköliittymien hintoja oman vuosikulutuksesi mukaan ja valitse Sinulle sopivin sähköliittymä.

💡 Tiesitkö? Nyt voit kilpailuttaa myös lainat palvelussamme? Kilpailuta lainat tästä >

Anna arvio vuosikulutuksesta

Vuosikulutus (kWh):
Näytä suodattimet
Energian tuotantotapa:
Hinnoittelu:
Sopimuksen kesto:
Näytä lisää

Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailuttaminen on ajankohtaista, kun määräaikainen sähkösopimus on päättymässä, olet muutamassa toiseen osoitteeseen tai sähkön kilpailuttamisesta on kulunut aikaa jo vuosi jos toinenkin. Sähkön kilpailutus on usein kannattavaa, koska kilpailuttamisen myötä sähkölaskua saa pienennettyä mukavasti. Vertaahintaa.fi palvelumme kautta voit kilpailuttaa sähkölaskusi useiden sähkönmyyjien kesken. Kilpailuttaminen onnistuu helposti ja nopeasti. Riittää, kun ilmoitat arvion sähkön vuosikulutuksesta sekä halutessasi voit ilmoittaa millaisesta sähköstä olet kiinnostunut.

 

Mikä osa sähkölaskusta kilpailutetaan?

Sähkölasku muodostuu kolmesta osasta; sähköenergiasta, sähkönsiirrosta sekä sähköön liittyvästä verosta.

Sähkönsiirrosta vastaa paikallinen jakeluverkkoyhtiö, joka määräytyy kotitalouden sijainnin mukaan. Sähkönsiirtohintaa ei voi vaihtaa tai kilpailuttaa, muuta kuin muuttamalla toiselle paikkakunnalle, missä on eri sähkönsiirrosta vastaava sähköyhtiö. Jakeluverkkoyhtiön sähkön siirtohintaan vaikuttavat sähköverkon rakenne ja sijainti sekä asiakasmäärä.

Sähköenergia on se osuus sähkölaskusta, jonka kuluttaja voi kilpailuttaa. Sähköenergia muodostuu perusmaksusta sekä siitä, mitä kotitalous sähköä kuluttaa. Sähkön kulutukseen asiakas voi valita eri hinnoittelun, joka voi olla yleissähkö, pörssisähkö tai pakettisähkö. Yleissähkössä hinta pysyy aina samana vuorokauden ajasta riippumatta. Pörssisähkön kohdalla hinta vaihtelee markkinatilanteen mukaan ja sähkön hinta on tuntikohtainen. Välillä pörssisähkön hinta voi tippua hyvinkin alas, mutta toisaalta riskit hinnan nousuunkin ovat mahdollisia. Pakettisähkössä sähköstä maksetaan ennakkoon sovittu kuukausihinta, jolla saa sopimuksessa sovitun kWh määrän sähköä käyttöönsä kuukaudessa tai vuodessa. Tällainen sopimusmalli ei välttämättä ole se edullisin, mutta sähkölaskun määrä on pakettimallissa helpompi ennakoida.

Sähköveron määrä perustuu sähköverolakiin (Finlex.fi), joka tulee maksaa käytetystä sähköstä. Sähköverolailla turvataan sähkön tuotto jokaiselle ja sillä turvataan sähköverkon huoltovarmuus. Sähkövero on 0,07812 senttiä kilowattitunnilta (alv 24 %) ja 0,063 senttiä kilowattitunnilta (alv 0 %). Sähköveron osuutta ei tarvitse itse maksaa valtiolle, vaan sähkönsiirrosta vastaava jakeluverkkoyhtiö laskuttaa sähköveron ensin kuluttajalta ja maksaa sen sitten valtiolle.

 

Mikä on sähkön hinta?

Sähkön hinta ilmoitetaan kilowattitunteita (kWh). Keskimäärin yksi kWh maksaa 5 – 7 senttiä. Energian tuotantotapa vaikuttaa sähkön hintaan. Osalle kuluttajista on ensisijaisen tärkeää energian ekologinen tuotantotapa, osalle tuotantotapaa tärkeämpi tekijä on edullisin sähkön hinta. Yllä olevasta listauksesta voit valita energian tuotantotavan tuulivoiman, vesivoiman, aurinkoenergian, ydinvoiman sekä fossiilisten polttoaineiden välillä. Muutamalla hakuehtoja voit myös tarkastella, onko energian tuotantotavan valinnalla kuinka suurin vaikutus sähkön hintaan.

Sähkön hintaan vaikuttaa myös sopimustyyppi. Sähkönmyyjillä on tarjottavanaan erilaisia sopimusmalleja, kuten esimerkiksi määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Näiden lisäksi kuluttaja saa valita kiinteähintaisen sähkösopimuksen tai esimerkiksi tuntikohtaisen pörssisähkön. Eri sopimustyyppeihin kannattaa tutustua tarkemmin ja vertailla millainen sähkösopimus olisi omaan talouteesi sopivin.

Yksittäisen sähkölaitteen energiakulutuksen voi myös itse laskea (kWh) laskettua kertomalla laitteen tehon (kW) sen käyttöajalla (h).

Laitteen malli, ikä ja käyttö vaikuttavat oleellisesti sähkökulutukseen laitteen kohdalla. Viimeisten vuosien aikaan kotitalouksissa elektroniikkalaitteet ovat vallanneet sähkönkulutuksesta ison osan. Esimerkiksi matkapuhelimen lataaminen vie enemmän sähköä vuorokaudessa kuin pakastin ja jääkaappi yhteensä.

VertaaHintaa.fi
Logo